Terug
Gepubliceerd op 30/09/2020

2020_RMW_00032 - OCMW-raad - wijziging huishoudelijk reglement - goedkeuring

raad voor maatschappelijk welzijn
di 29/09/2020 - 20:00 Grote Zaal 't Parkske
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Jan Claus, Erik Broeckx, Koen Dehaen, Steve D'Hulster, Goele Custers, Livia Moreau, Ilse Lacante, Gitta Vanpeborgh, Mark Schampaert, Ingrid Pira, Walter Duré, Naranjo Decamps, Peter Mous, Peter De Roover, Michiel Hubeau, Sara Waelbers, Sven Cooremans, Nadia Saouti, Jan Blommaert, Yannick Van den Broeck, Vera De Hert, Jitse Born, Lieve Fierens, Amarildo Vllazeria, Michiel Tisson, Luc Van Grieken, Patrick Hapers, Peter Smol, Carine Vantournhout, Sophie Hermans

Secretaris

Sophie Hermans

Voorzitter

Jan Claus

Stemming op het agendapunt

2020_RMW_00032 - OCMW-raad - wijziging huishoudelijk reglement - goedkeuring
Goedgekeurd

Aanwezig

Jan Claus, Erik Broeckx, Koen Dehaen, Steve D'Hulster, Goele Custers, Livia Moreau, Ilse Lacante, Gitta Vanpeborgh, Mark Schampaert, Ingrid Pira, Walter Duré, Naranjo Decamps, Peter Mous, Peter De Roover, Michiel Hubeau, Sara Waelbers, Sven Cooremans, Nadia Saouti, Jan Blommaert, Yannick Van den Broeck, Vera De Hert, Jitse Born, Lieve Fierens, Amarildo Vllazeria, Michiel Tisson, Luc Van Grieken, Patrick Hapers, Peter Smol, Carine Vantournhout, Sophie Hermans
Stemmen voor 29
Erik Broeckx, Gitta Vanpeborgh, Goele Custers, Ilse Lacante, Ingrid Pira, Koen Dehaen, Lieve Fierens, Mark Schampaert, Naranjo Decamps, Peter Mous, Peter Smol, Sara Waelbers, Steve D'Hulster, Vera De Hert, Walter Duré, Peter De Roover, Michiel Hubeau, Michiel Tisson, Sven Cooremans, Nadia Saouti, Jan Blommaert, Jitse Born, Yannick Van den Broeck, Livia Moreau, Amarildo Vllazeria, Luc Van Grieken, Patrick Hapers, Carine Vantournhout, Jan Claus
Stemmen tegen 0
Onthoudingen 0
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2020_RMW_00032 - OCMW-raad - wijziging huishoudelijk reglement - goedkeuring 2020_RMW_00032 - OCMW-raad - wijziging huishoudelijk reglement - goedkeuring

Motivering

Juridische grond

Artikelen 34 en 74 van het decreet lokaal bestuur bepalen dat het huishoudelijk reglement een regeling kan invoeren die gelijkwaardig is aan een mondelinge stemming.

Besluit van de OCMW-raad van 29 januari 2019 waarbij goedkeuring werd gehecht aan het huishoudelijk reglement van de OCMW-raad.

Besluit

De raad voor maatschappelijk welzijn beslist:

Artikel 1

De OCMW-raad hecht goedkeuring aan de wijziging van  het huishoudelijk reglement van de OCMW-raad waarbij artikel 8 integraal opgeheven wordt en vervangen wordt als volgt:

“8. DE STEMMING
Voor elke stemming omschrijft de voorzitter het voorwerp van de bespreking waarover de vergadering zich moet uitspreken.

8.1 Wijze van stemmen (cfr. art. 33 en 34 DLB)
De beslissingen worden bij volstrekte meerderheid (meer dan de helft) van de geldig uitgebrachte stemmen genomen, zonder rekening te houden met de onthoudingen. Bij staking van stemmen is het voorstel verworpen.
Er zijn drie mogelijke werkwijzen van stemmen:
1° de elektronische stemming;
2° de mondelinge stemming per fractie of individueel;
3° de geheime stemming op papier.
De leden van de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn stemmen in het openbaar.
Over de volgende aangelegenheden wordt geheim gestemd:
1° de vervallenverklaring van het mandaat van raadslid, schepen en lid van het vast bureau;
2° het aanwijzen van leden van de gemeentelijke bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van de gemeente of het OCMW in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen;
3° de beëindiging van een mandaat als vermeld in punt 2°;
4° individuele personeelszaken.

8.2 De elektronische stemming (cfr. art. 34 DLB)
Raadsleden brengen hun computer of tablet, die hen ter beschikking wordt gesteld conform artikel 13 §1 van dit reglement, mee naar de zittingen zodat zij kunnen deelnemen aan de elektronische stemming.
De elektronische stembrieven bevatten alle informatie die nodig is om een stem uit te brengen en om de stemresultaten automatisch te verwerken. Dit is onder meer:

  • of er moet gestemd worden met een voor/tegen/onthouden stem of met een lijst van kandidaten;
  • of het om een openbare of geheime stemming gaat;
  • of het om een individuele of fractiestemming gaat.

De voorzitter opent de stemronde. Enkel de aanwezige raadsleden nemen deel aan die stemronde. Stemmen kan totdat de stemronde wordt afgesloten.
De stemmen worden automatisch geteld wanneer de stemronde afgesloten wordt. De stemresultaten worden opgenomen bij de agendapunten en in de notulen.
De elektronische stemming is de standaard werkwijze van stemmen. Wanneer er problemen zijn met het elektronisch stemmen zijn artikelen 8.3 of 8.4 van toepassing.

8.3 De mondelinge stemming (cfr. art. 34 DLB)
Er wordt enkel mondeling gestemd als een derde van de aanwezige leden hierom verzoekt of als er problemen zijn met het elektronisch stemmen.
De mondelinge stemming per fractie gebeurt doordat de fractieleider of de persoon aangeduid door de fractieleden, het stemgedrag van zijn fractie meedeelt.
De mondelinge individuele stemming gebeurt door elk raadslid voor, tegen of onthouding te laten uitspreken.
De voorzitter stemt het laatst, behalve bij geheime stemming. De stem van de voorzitter is niet doorslaggevend bij staking van stemmen. Bij staking van stemmen is het voorstel verworpen.

8.4 Geheime stemming op papier (cfr. art. 35 DLB)
Deze werkwijze is enkel van toepassing als er problemen zijn met het elektronisch stemmen.
Voor een geheime stemming op papier worden vooraf gemaakte stembriefjes gebruikt. De raadsleden stemmen door voor, tegen of onthouding aan te duiden op het stembriefje.
Voor de stemming en de stemopneming is het bureau samengesteld uit de voorzitter en het jongste raadslid. Ieder raadslid is gemachtigd de regelmatigheid van de stemopnemingen na te gaan.
Vooraleer tot de stemopneming over te gaan, wordt het aantal stembriefjes geteld. Stemt dit aantal niet overeen met het aantal raadsleden dat aan de stemming heeft deelgenomen, dan worden de stembriefjes vernietigd en wordt elk raadslid uitgenodigd opnieuw te stemmen.
Voor elke benoeming in ambten, elke contractuele aanstelling, elke verkiezing en elke voordracht van kandidaten wordt een afzonderlijke stemming gehouden.
Als bij de benoeming, de contractuele aanstelling, de verkiezing of de voordracht van kandidaten de vereiste meerderheid niet wordt verkregen bij de eerste stemming, wordt opnieuw gestemd over de twee kandidaten die de meeste stemmen hebben behaald.
Als bij de eerste stemming sommige kandidaten een gelijk aantal stemmen behaald hebben, wordt de jongste kandidaat tot de herstemming toegelaten.
Bij staking van stemmen heeft de jongste kandidaat de voorkeur.”